Geneesmiddelen en alcohol?

Alcohol drinken als je geneesmiddelen neemt, is niet altijd zonder risico’s. Wie zeker wil spelen, drinkt beter niet. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je elke dag geneesmidden neemt. Wie laat zich niet van tijd tot tijd verleiden door een glaasje? In dit geval ben je best op de hoogte van de mogelijke effecten van alcohol op enkele veel gebruikte geneesmiddelen, en welke cocktails je zeker moet vermijden.
Als je alcohol drinkt en medicatie inneemt, moet je lichaam zowel de alcohol als de pillen afbreken. Deze combinatie zorgt niet altijd voor problemen. Toch is het goed om weten dat alcohol de werking van bepaalde geneesmiddelen verstoort, of omgekeerd dat bepaalde geneesmiddelen de effecten van alcohol versterken.

Er zijn drie mogelijke gevolgen:

1. De effecten van alcohol worden versterkt,
want je lichaam breekt alcohol minder goed af. Hierdoor neemt het verdovend effect van alcohol toe, met andere woorden je wordt slaperig, je concentratie alsook je reactievermogen en coördinatie verminderen. Ook kunnen onaangename effecten zoals een warm en rood aangezicht, misselijkheid, hoofdpijn, daling van de bloeddruk, duizeligheid en hartkloppingen optreden.

2. De medicatie is minder werkzaam,
want de geneesmiddelen worden minder goed door het lichaam opgenomen en/of ze worden sneller afgebroken.

3.De werking van de geneesmiddelen neemt toe
doordat de geneesmiddelen minder goed worden afgebroken. Hierdoor is het gevaar op bijwerkingen groter. Merk op dat alcohol drinken terwijl je geneesmiddelen neemt, niet steeds betekent “op hetzelfde moment”, zoals bijvoorbeeld een pil doorslikken met een pint. Ook met enkele uren tijd, tot zelfs enkele dagen voor enkele geneesmiddelen, tussen het drinken van alcohol en het innemen van je geneesmiddel, kunnen de effecten elkaar nog versterken of verzwakken.

Goed om weten

Merk op dat alcohol drinken terwijl je geneesmiddelen neemt, niet steeds betekent “op hetzelfde moment”, zoals bijvoorbeeld een pil doorslikken met een pint. Ook met enkele uren tijd, tot zelfs enkele dagen voor enkele geneesmiddelen, tussen het drinken van alcohol en het innemen van je geneesmiddel, kunnen de effecten elkaar nog versterken of verzwakken.